Dilboy Memorial Stadium

Dilboy Memorial Stadium

Somerville, MA

Project Description

Replacing a historic war memorial stadium that was condemned, Dilboy Memorial Stadium is used by local residents, high schools and regional organizations. The complex includes a field house, a concessions building and a new 2,000-seat grandstand with a synthetic-turf field, 400-meter track and accessible press box.

Given the proximity to a residential neighborhood, it was important that the stadium?s scale be compatible with surrounding houses. However, because designers also wanted to give the stadium a facade worthy of a memorial, its grandstand building was clad in brick and stainless steel screen. Use of the mesh, which conceals the bleachers? underside from public view, circumvented installation of 26-foot-tall solid walls. In addition, the facility was divided into three separate buildings to further help reduce its scale. The entry and control point are located at the grandstand?s east side.

The elevator-equipped press box serves as the entry anchor point. Below the grandstand are ticketbooth, rest-room and storage facilities. Public spaces below the grandstand, as well as team rooms and the concessions building, are flexible and can be independently utilized depending on the event.

To reduce costs, the design team took advantage of existing site infrastructure. The new facility was built on the former stadium?s deep pile foundation system, and existing parking lots were reused to prevent adding 95,000 square feet of impervious pavement bordering nearby wetlands.


Project Details

Architect: Bargmann Hendrie + Archetype Inc.; Boston, Mass.
LANDSCAPE ARCHITECT : Geller Sport Inc. - Boston, Mass.
Seating Capacity: 2,000
Construction Cost: $7.5 million
Occupancy: September 2006

Bleachers/Grandstands: Outdoor Aluminum Inc.

Lighting: Universal Sports Lighting

Surfaces: Sportexe


  •