Vanderbilt University Football Stadium Revitalization

Vanderbilt University Football Stadium Revitalization

Nashville, Tenn.

Project Description

The Vanderbilt University football stadium underwent several phases of construction that benefits both Commodore student-athletes and supporters. These upgrades revitalized an outdated stadium with stylish touches that also improve the fan experience as a whole. The football stadium project included upgrades to the stadium grounds, concourses, stadium entries, restrooms and concessions operations. The stadium enclosure was clad at the pedestrian level in brick with cast-stone coping and black wrought-iron fencing to blend with the traditional design of the campus. New walls around the stadium provide better visibility of stadium activities and a welcoming appearance for game days and throughout the year.

The work updated a central ticket sales building and added a new concessions stand with a larger variety of cooking facilities. Two large brick entries with wrought iron gates were created with landscaped plazas as a signature identity for the stadium. Sports graphics were produced from university photographs and installed around the concourse. Sail-shaped graphics were designed in the school’s colors and installed on the brick columns, alluding to Vanderbilt’s Commodore legacy.

It was important to keep the concourse accessible and allow for the large number of people traveling through the stadium, especially since many areas were being expanded. These transitions were aided by the addition of landscaping barriers and lighting, which guide visitors in the proper direction and soften the impact of hard surfaces.


Project Details

Architect: Moody
Construction Cost: $5.4 million
Square Feet: 53,000
Occupancy: August 2009

Brick: Hanson

Metal panels: Firestone

Plaza lighting: Architectural Area Lighting

Rolling overhead doors: Cornell Iron Works

Roofing: Soprema


  •