Texas State University Student Recreation Center Expansion and Renovation

Texas State University Student Recreation Center Expansion and Renovation

San Marcos, Texas

Project Description

Designers of the expansion to and renovation of the Texas State University Student Recreation Center were forced to deal with a very tight expansion site (a parking lot) and a street grid that could not be altered. These challenges were overcome by centering the addition on a new street entrance and running building circulation in a north/south direction, while utilizing a lounge along that long axis to maximize visibility to existing and new activity spaces. A climbing wall at the entrance provides visual impact.

Pools are located down the hill over a natural limestone bedrock to reduce pier costs and allow the pool to be at the first-floor level. The fitness areas are centered on the entrance and control desk for maximum visibility, with cardiovascular areas elevated and surrounding the strength areas.

Large clerestory windows at the lobby and gymnasium provide ample daylighting, while abundant windows in the natatorium allow for natural light to permeate the space, as well as provide views to the soccer field. The lobby interior blends the classical forms of the exterior design surrounding the organic forms of limestone and climbing wall (earth) and ceiling cloud (sky). Finishes, graphics and signage incorporate the school colors of maroon and gold, while lighting, flooring and details incorporate repeating “gridiron” lines.

The exterior design presented a dual challenge. It was the first building on campus to be designed under new campus master plan guidelines for Spanish Colonial architecture, while the expansion needed to integrate with the very horizontal, early 90’s existing structure. The solution established a new colonnade around the expansion that was carried across the elevation of the existing building.


Project Details

Architect: Marmon Mok LLP; San Antonio, Texas
Aquatic Design Engineer: Counsilman-Hunsaker; St. Louis, Mo.
Programming Consultant: SportsPlan Studio; Kansas City, Mo.
Construction Cost: $24.8 million
Square Feet: 94,000 (new); 98,000 (renovation)
Occupancy: December 2008

Access Ramps/Stairs: Spectrum Aquatics

Basketball: Connor Sports Flooring

Basketball Backboards/Supports: Porter Athletic Inc.

Cardiovascular Equipment: Precor Incorporated

Chemical Control Systems: Pulsar 3/ Arch Water Products

Cleaners/Vacuums: National Line

Climbing Walls: Enterprises Climbing Walls

Divider Curtains: Porter Athletic Inc.

Dryers: Huebsch

Filtration Systems: National Line

Flooring: American Olean

Flooring, Aerobics: Connor Sports Flooring

Flooring, Fitness Center: Mondo

Free-Weight Equipment: Iron Grip Barbell Co.

Gutters: Tnemec

Ladders/Grab Bars: Spectrum Aquatics

Lane Markers: Antiwave Pool Products

Lockers: Comtech

Scoreboard/Timing Systems: Competitor Swim Products

Scoreboards/Timing Systems: Fair-Play Scoreboards

Shower/Toilet Partitions: American Sanitary Partition Corp.

Starting Blocks: Spectrum Aquatics

Strength Equipment: Life Fitness

Swimsuit Extractors: Suitmate

Volleyball: Connor Sports Flooring

Volleyball Nets and Standards: Sports Imports (Senoh)

Wall Padding: Porter Athletic Inc.

Washers: Huebsch

Water Play Features: Spectrum Aquatics (water volleyball & deck-mounted


  •