Facilities of Merit 2012: Portland State University Academic and Student Recreation Center

Portland State University Academic and Student Recreation Center

Portland, Ore.
Year in Showcase: 2012

Project Description

The Academic and Student Recreation Center is a fusion facility created through a complex collaborative effort between Portland State University, the City of Portland and the State of Oregon. The project houses a mix of public and private uses, with the ground floor incorporating retail storefronts and the upper floors occupied by the recreation center, the chancellor’s office, the PSU School of Social Work and city archives. Organization of the complex variety of uses prioritized public uses at grade and oriented primary program elements to the existing Urban Plaza. The entry lobby is designed as an extension of the plaza, utilizing the same brick paving and incorporating an overlook terrace for outdoor dining.

Above, the program is arranged vertically according to critical functional relationships and overall building massing, allowing the SRC to be contiguous and the overall massing to step to the north for solar exposure in the plaza. Both site and building design carefully respond to the adjacent context, knitting together a complex array of transportation modes and building uses across a sloping site.

Contextual materials and scale complement the Urban Plaza and university facilities. The lower four floors of the building are clad in a combination of brick, metal and glass, with the two upper floors utilizing only metal and glass to reduce the facility's apparent mass and relate to adjacent buildings. The varied uses within the facility have been reflected in the development of facades, with each responding to its different solar orientations and urban context.

Judge's Comments

A very studied solution to an urban infill project, where you could tell a lot of thought went into the section and how different program elements stacked together.
— Robert McDonald, Ohlson Lavoie Collaborative

Having those delightful urban terraces brings the scale out to the street, and also creates intimate rooms for these athletic venues three and four stories above grade.
— Stefanie Greenfield, Cambridge Seven Associates

The building sections were the real magic of the project. There was kind of an inherent understanding of sustainability, and though the plan was ambitious, it was also inspired in terms of what the spaces are actually like inside the building.
— James Braam, 360 Architecture

Project Details

ARCHITECT OF RECORD: Yost Grube Hall Architecture; Portland, Ore.
Aquatic Design Engineer: Rowley International Inc.; Palos Verdes Estates, Calif.
Construction Cost: $69.5 million
Square Feet: 208,000
Occupancy: January 2010

Access Ramps/Stairs: Myrtha Pools USA

Basketball: Connor Sports Flooring

Basketball Backboards/Supports: Porter Athletic Inc.

Cardiovascular Equipment: Cybex International Inc.

Cardiovascular Equipment: Matrix Fitness

Cardiovascular Equipment: Nautilus Commercial Fitness

Cardiovascular Equipment: Precor Incorporated

Cardiovascular Equipment: Star Trac

Cardiovascular Equipment: Technogym USA Corp.

Climbing Walls: Nicros Inc. Climbing Wall Systems

Dashers: Becker Arena Products Inc.

Dryers: Speed Queen

Flooring, Aerobics: Connor Sports Flooring

Flooring, Fitness Center: Connor Sports Flooring

Flooring, Fitness Center: Connor Sports Flooring

Flooring, Fitness Center: Resilient Athletic Floor

Gutters: Myrtha Pools USA

Ladders/Grab Bars: Myrtha Pools USA

Multipurpose: Connor Sports Flooring

Scoreboards/Timing Systems: Daktronics Inc.

Shower/Toilet Partitions: Republic Storage Systems Co.

Track: Connor Sports Flooring

Volleyball: Connor Sports Flooring

Volleyball Nets and Standards: Porter Athletic Inc.

Washers: Speed Queen


  •