Facilities of Merit 2013: The Fenlands Banff Community Recreation Centre Renovation and Addition

The Fenlands Banff Community Recreation Centre Renovation and Addition

Banff, Alta.
Year in Showcase: 2013

Project Description

The Banff Community Recreation Centre project involved the demolition of an existing curling rink and complete renovation of an existing 500-seat arena, as well as the construction of a second ice rink and new curling rink. Additionally, upgrades were made to the concourse area to accommodate large public events and receptions while also allowing for additional revenue generation.

Large windows within the feature spaces afford significant views of the surrounding park, effectively bringing the outside environment in. Extensive use of wood and other natural materials, such as rundle stone and limestone, came in response to the town’s requirement that all new buildings achieve a LEED Silver rating or better. Mechanical and electrical systems also were modeled to achieve efficiencies, building envelope systems were evaluated to reduce heating costs, and materials were carefully chosen to meet stringent demands for indoor air quality.

The project’s location within Banff National Park resulted in several environmental and aesthetic design requirements. To protect existing wildlife corridors, all public activities were redirected to the south of the building, which essentially acts as a wall separating human activity from the animal traffic to the north. Because of the roof’s visibility from the surrounding mountain overlooks, all mechanical equipment typically visible on a roof was relocated to indoor spaces, dramatically improving the appearance of the building from above.


Judge's Comments

Very appropriate and finely detailed exterior.
Greg Garlock

Very thoughtful response to the immediate environment — simply executed. Appropriate use of materials and well detailed.
Burke Cartwright

Sensitive design solution that met town and natural land/environment criteria. Functional and efficient plan that provides for the separation and sharing of spaces.
David Dymecki


Project Details

ARCHITECT OF RECORD: GEC Architecture; Calgary, Alta.
Construction Cost: $26 million (Canadian)
Square Feet: 92,000
Occupancy: September 2010

  •