Premium Partners

Boston College Connell Recreation Center

Chestnut Hill, MA
Construction Cost: Confidential
Area / Square Feet: 244,000
Occupancy Date: September 2019

The Connell Recreation Center is a unique facility both rooted in the tradition of Boston College’s collegiate gothic architecture and infused with leading-edge 21st-century programming space and amenities. Standing four stories tall, the center is a beacon for the campus that redefines the future of fitness, recreation and wellness for the campus.

In line with Boston College’s principles around wellness, inclusivity and student-life, the building is designed to welcome all students through diverse programming, design choices and amenities. The building offers students and staff the opportunity to play, exercise, participate in sports, gather with friends and more. The design process was highly collaborative and united Boston College leaders, students, staff, design partners and builders.

The entire project is orchestrated around guiding principles that focus on respect for the campus master plan, reinforcement of the surrounding landscape and open spaces, existing building design guidelines, and a commitment to wellness.

Open less than a year, the building is already having a significant impact. Early data revealed a 25 percent increase in student recreation memberships and a 40 percent increase in activity and usage in the early weeks of the building’s opening semester. The project has also received extensive praise from local and trade media.