Premium Partners

Marquette University, Athletic and Human Performance Research Center

Milwaukee, WI
Construction Cost: $16 million
Area / Square Feet: 47,000
Occupancy Date: April 2019

At Marquette University, there was a need to reevaluate and master plan how athletic spaces were incorporated on campus. The primary outcome from the initial master plan was the recommendation for a new centralized Athletic and Human Performance Research Center. The goal was to create a building that would immediately satisfy the most pressing aneeds but also flow seamlessly into future phases and additions.

The AHPRC solved immediate needs of the athletic department. Marquette University’s men’s and women’s lacrosse programs lacked permanent team spaces despite increased program success. New locker rooms that double as team lounges were core components of the project’s first phase in order to create a home for both programs. The locker room is no longer just a place to change and get ready; it is a welcoming place for the team to gather and bond off the field.

Marquette University emphasizes community and family throughout their campus and their new facility needed to reflect this idea. At the AHPRC, a two-story high, large, bright, all-sport strength and conditioning room serves as the training home for nearly all of Marquette’s athletic programs. Full-height windows bring in natural light and provide a direct connection to the outside while showcasing the activity taking place inside. Finishes in the space were carefully selected to provide increase training flexibility while also reflecting the spirit and brand of Marquette and its student-athletes.

Interior design decisions were made strategically with the understanding that future phases and additions would be needed. From floor patterns to standardized lockers, every aspect of this facility was thoughtfully designed with this mind. Finishes were kept bright and neutral and allowed branding and furniture to carry the Marquette colors. This allows for branding updates to be made over time without affecting the overall appeal of the design.