2011 Facility of Merit Winner: California State University, East Bay, Recreation & Wellness Center

Described as the last piece to the campus life puzzle at California State University, East Bay, the Recreation & Wellness Center was purposely located at the edge of the academic zone and across the street from student housing, effectively becoming a transitional space between the two. Providing what one judge called "a strong visual identity through the use of strong forms and bold color," the building's most recognizable exterior element is an aluminum perforated screen veil devised to minimize direct sunlight, diffuse daylight and maximize vistas to San Francisco Bay. This is both an aesthetic touch and symbolic of the building's (and campus') broader mission of sustainability. The roof plane is shaped to funnel all rainwater to a series of bioswales, where a combination of native plants and climate-appropriate species absorb 100 percent of all storm water, avoiding city storm-drain systems. In addition, a ventilated trombe wall allows for passive heating of the gymnasium by capturing the sun's heat within the exposed western-facing concrete wall and glazing assembly, which then radiates into the gym during the night. In all, 70 percent of interior spaces are naturally ventilated and passively heated, which eliminated the need for active mechanical heating or cooling systems.

Log in to view the full article
Page 1 of 593
Next Page
AB Show 2024 in New Orleans
AB Show is a solution-focused event for athletics, fitness, recreation and military professionals.
Nov. 19-22, 2024
Learn More
AB Show 2024
Buyer's Guide
Information on more than 3,000 companies, sorted by category. Listings are updated daily.
Learn More
Buyer's Guide